Razvoj Govora i Razumevanje Kod Dece

Dečiji razvoj je složen i treba ga pratiti od prvih dana detetovog života. Na svako odstupanje u detetovom razvoju treba odreagovati odmah. Time možete dostići detetov maksimalni potencijal.

U narednom tekstu Vam otkrivamo sve o razvoju govora i razumevanju kod dece, kao i kako da proverite da li Vas Vaše dete razume. 

Roditeljima često nije jasna veza između govora i razumevanja. 

Šta je razumevanje kod dece?

Evo, objasnićemo Vam na najlakši mogući način.

Razumevanje je stavka koja dolazi pre razvoja govora, i zapravo je osnova za njegov razvoj. Bez razumevanja nema funkcionalnog govora! 

A šta to znači? 

Npr. Dete je ugledalo čašu vode, a nakon toga izgovorilo „Daj voda“. To je funkcionalni govor, i to znači da dete razume šta znači reč voda, a takođe zna da upotrebi reč voda u odgovarajućoj situaciji.

Bez razumevanja to bi bilo nasumično izgovaranje reči, bez obzira na situaciju, i samim tim taj govor nije funkcionalan.  

U praksi se često događa da su roditelji uvereni da im dete govori, a mi na proceni utvrdimo da je u pitanju samo ponavljanje reči. Tada je važno objasniti roditeljima da dete ne razume šta ga pitate, i da ono iz svog lošeg razumevanja ne zna šta od njega očekujete. Dakle, dete jednostavno ponavlja za Vama ono što je čulo. Tada je neophodno uključiti dete u tretmane i time podstaći razumevanje i doći do funkcionalnog govora.

Napomenuli bismo da razvoju govora prethodi nekoliko važnih stvari. 

U prvih par meseci života važno je da dete uspostavlja kontakt očima i da reaguje na ljude iz svog okruženja, najčešće osmehom na majku. U toku ranog razvoja od prvih meseci života dolazi i do razvoja imitacije, koja je važna osnova za govorno-jezički razvoj deteta. Takođe, na uzrastu od šest meseci dete treba da počne da se odaziva na svoje ime.  

Na uzrastu od deset meseci kod dece se razvija pokazni gest, kao jako važan znak neverbalne komunikacije. To znači da kada nešto želi, dete to i pokaže prstom, npr. ako želi da se igra, pokaže na igračku. 

Važan segment na koji treba obratiti pažnju je igra. Igra takođe treba da bude funkcionalna, tj. da ima neki smisao. Dete treba da zna da se auto vozi, beba ljulja, lopta baca… Sa dvanaest meseci dete počinje da razume jednostavne naloge, pogotovo ako su situaciono potkrepljeni. 

Na uzrastu od osamnaest meseci dete počinje sa prvim rečima, a oko druge godine dete ima jednostavne kratke rečenice kao npr: „Mama, daj.“, „Tata jede.“,  „Daj vode.“ , „Bata spava.“

Glagoli su ključni za razvoj govora. Kada vaše dete krene da se služi govorom i ne koristi glagole to vam je još jedan alarm da se obratite stručnjaku ili da poradite na stimulaciji detetovog razvoja. Praksa nam često svedoči da deca u najranijem periodu razvoja od dve godine, koja se već služe govorom i kratkim rečenicama bez upotrebe glagola, kasnije imaju poteškoća u formiranju bogatijih rečenica. Tada imamo takav ishod da deca sastavljaju “šture rečenice” a na pitanja odgovaraju jednom rečju.

Takođe, treba istaći da je preduslov za dobro razumevanje i sam razvoj govora, očuvan sluh. Tako da je provera sluha uvek naš prvi savet kada postoji kašnjenje  u razvoju govora.

Dete mora da ima potrebu za komunikacijom, da se smeje, gleda Vas i prati Vašu mimiku, reaguje kada neko dođe, priđe zagrli Vas…

A kako Vi možete proveriti da li Vaše dete razume?

Tako što ćete da pratite da li Vaše dete izvršava naloge koje mu date. U početku su to jednostavni nalozi kao npr. „Hajde obuj patike, idemo napolje.“, „Hajde pokupi igračke.“, „Hajde donesi keks.“

To su aktivnosti koje su poznate Vašem detetu jer ih obavlja svakodnevno, jer se odnose na njegove potrebe i jer su u njemu poznatom prostoru. Vremenom će i zahtevi postati složeniji, pa će tako odraz razumevanja Vašeg deteta biti npr. „Idi u spavaću sobu, uzmi plavu majicu i stavi je u ranac.“

Onda kada Vaše dete bude razumelo i znalo da izvede aktivnosti koje nisu nešto što izvodi svakodnevno i što nisu deo njegovog trenutnog interesovanja, bićete sigurni da Vas razume.

A šta Vi možete da uradite da poboljšate razumevanje svog deteta?

Možete da mu pričate stalno. Šta god da radite neka Vaše dete bude pored Vas, obraćajte mu se kratkim i jednostavnim rečenicama, uključite dete u sve što se oko njega dešava, jer nova iskustva doneće i bolje razumevanje.

Da sumiramo…

Roditelji su najznačajnija karika u razvoju deteta i imaju najznačajniju ulogu u prepoznavanju odstupanja u razvoju. Pedijatri, defektolozi, psiholozi ili logopedi su stručnjaci iz ove oblasti koji pružaju adekvatnu procenu razvoja Vašeg deteta i pravovremenog reagovanja. Zapamtite, nikad nije rano obratiti se stručnjaku, procena i rana stimulacija razvoja su ključni faktori za napredak deteta.

Ukoliko primetite da neki od navedenih segmenata izostaje, kontaktirajte nas za sve dodatne informacije. Rado ćemo Vam odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Leave a Reply