Strategije za stimulaciju govora dece kod kuće

Vaše dete je napunilo 2 godine, a još nema nijednu reč ili ih ima samo par. Umesto toga u komunikaciji se služi gestom ili Vas vuče da mu date šta želi. Možda samo plače i čeka da pogodite šta mu treba. Ukoliko se pronalazite u ovome naredne strategije će Vam pomoći da stimulišete razvoj govora kod svog deteta.

Kada je prisutno kašnjenje u govoru?

Ukoliko dete ima 18 meseci i manje od 10 reči u svom rečniku, smatramo da to dete kasni. Vodite računa šta je sve reč u ovom uzrastu. U reči možemo da svrstamo imenice, glagole, onomatopeje, zvuke objekata (biip, brrmm), pozdrave (ćao, pa-pa), delove reči (baon za balon) i uzvike (vaauu, opaa..). dakle, ako Vaše dete ima u svom repertoaru dovoljno reči odlično, ako nema pogledajte kako možete da ga stimulišete da krene da ih koristi.

Zašto dolazi do kašnjenja u razvoju govora?

Uzroci mogu da budu različiti i brojni su. Neki od najčešćih podrazumevaju izloženost ekranima, vaspitni stil, kvalitet vremena provedenog sa detetom, nasledna predispozicija i drugi. Obično je prisutno više faktora koji deluju udruženo.

kasno progovaranje

Izvor: Unsplash

Koje su posledice kašnjenja u razvoju govora?

Govor je jedna od retkih veština koju koristimo svaki dan, celi dan. Dete koje ne govori ima teškoće u ispoljavanju svojih zahteva što neretko dovodi do frustracije koja se manifestuje problemima u ponašanju. Zamislite da razumete okolinu, ali okoline ne razume Vas, čak ni najbazičnije stvari. Koliko bismo se osećali bespomoćno i ljuto. Frustracija je još veća kod dece kod koje pored odsustva govora imamo i loše razumevanje ili nerazumevanje govora sredine. Teškoće se javljaju i u domenu socijalnih interakcija. Deci je teško da se uključuju u igre sa vršnjacima, da učestvuju u razgovoru sa decom i odraslima ili da iniciraju komunikaciju. Pošto nam je usmeni govor baza za pisani jezik, problemi u ranom usvajanju i razumevanju ili produkciji govora mogu da kasnije otežaju usvajanje veština čitanja i pisanja.

Važno je da napomenemo da su istraživanja pokazala kako čak i deca koja nisu govorila, a kasnije su stigla vršnjake su ispoljavala teškoće u akademskim veštinama kada su krenula u školu. Znači, ne slušajte komšije i rodbinu, kada sumnjate da Vaše dete kasni – pravac kod stručnjaka.

Kako roditelji mogu kod kuće stimulasati govor svog deteta?

Utvrdili ste da Vaše dete kasni u razvoju govora. Odveli ste ga kod logopeda i uključili u tretman. Međutim, neophodno je da i Vi radite sa detetom kod kuće. Zašto? Zato što je dete na tretmanu 30-45 minuta, a ostatak dana je sa Vama. Vi ga najbolje poznajete i možete u toku dana da mu pružite bezbroj prilika da usvoji novu reč, veštinu, da poboljša razumevanje. Nije potrebno da sedite sa detetom i sprovodite tretman, dovoljno će biti da iskoristite vaše dnevne rutine i aktivnosti. Neki od predloga su:

kasno progovaranje

Izvor: Unsplash

Da li su strategije kod kuće dovoljne?

Nažalost nisu. Ukoliko Vaše dete kasni u bilo kojoj oblasti razvoja naš savet je da potražite pomoć stručnjaka. Svako dete je individua za sebe i svako se razvija nekim svojim tempom. Stručno lice će da utvrdi koji su razlozi kašnjenja, u kojim oblastima dete kasni i kako na adekvatan način pomoći detetu da razvija svoje sposobnosti. Takođe će Vam dati preciznije smernice za rad kod kuće, na osnovu onoga šta je potrebno Vašem detetu.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, tu smo za Vas. Imajte na umu da se ne možete javiti prerano, a naš tim je tu za Vas i Vaše dete.