Prostorna Orijentacija Kod Dece

Od prvog dana svog života dete ostvaruje kontakt sa svetom preko svog tela. Proširuje svoja znanja primajući iskustva iz spoljašnje sredine preko svog tela, ali, isto tako, preko svog tela, pokretom, ono ostvaruje uticaj na svet i uči kako da realizuje svoje ideje i potrebe. Važno je istaći da ne postoji jedno posebno čulo kojim možemo opaziti prostor i vreme. To su vrlo slojeviti doživljaji koje ne možemo tek tako opaziti, već o njima više saznajemo kroz iskustvo. Upravo zato je deci potrebno više godina da bi savladali sve nivoe orijentacije u vremenu i prostoru. Ovog puta pisaćemo nešto više o prostornoj orijentaciji.

Na časovima reedukacije psihomotorike delimo prostor na tri dela, a u skladu sa tim i vežbe koje radimo sa decom, kako bismo im olakšali savladavanje orijentacije, To su:

    1.  subjektivni prostor – odnosi se na svest o svom telu kao celini i njegovim delovima
    2.  gestualni prostor –  prostor koji nas usko okružuje i koji dosežemo pokretima naših ekstremiteta     
    3. objektivni prostor –prostor kroz koji se krećemo, u kom se nalazimo mi sami, ali i drugi predmeti i bića

Kada učimo decu uvek polazimo od onoga što im je bliskije, poznatije i konkretnije, pa je i u ovom slučaju veoma važno da ispoštujemo navedeni redosled, jer je svaki nivo preduslov za usvajanje sledećeg.

Subjektivni Prostor

Doživljaj telesne celovitosti je složen doživljaj koji se razvija postupno, a prvi korak u njegovom razvijanju je učenje delova tela. Svakodnevne aktivnosti pružaju brojne prilike za učenje delova tela npr. kupanje (“Sada sapunjamo kosu, kosa je na glavi.”), oblačenje i obuvanje (“Čizme obuvamo na noge, šal stavljamo oko vrata.”), brisanje peškirom, igranje na igralištu (“Prebaci nogu, savij je u kolenu.”), šetnja (“Drži me za ruku, hajde da isprepletemo prste.”). Pored toga dete će uživati i spontano učiti o delovima tela kroz maženje, golicanje, masažu, pevanje pesmica. Nakon što dete upozna i osvesti svoje telo i njegove delove, nauči na sebi da pokaže koji deo tela je, recimo, gore, a koji dole, prelazimo na usvajanje istih tih odnosa u okviru gestualnog prostora.

Gestualni Prostor

Gestualni prostor nam je važan jer u okviru njega dolazi do socijalizacije deteta. Kako se to tačno dešava? To je prostor u kom se prepliću subjektivni i objektivni prostor i u njemu dete dobija priliku da uči kako da suoči svoje subjektivne težnje sa realnošću koja dolazi sa objektivnim prostorom.

Na času reedukacije psihomotorike, o ovom prostoru učimo kroz pokrete našim ekstremitetima, pa tako ako, na primer, učimo odnose gore-dole, podizaćemo ruke i noge gore, pa spustiti dole, ustaćemo gore i čučnuti dole, staćemo na prste gore, pa se spustiti na stopala dole i sve to učimo uz pomoć našeg tela, pokreta, osećaja koji ga prati i uz neizostavno imenovanje svega što se dešava! Sutra će Vaše dete koristiti ova iskustva kada bude crtalo ili pisalo na papiru, kao i za mnoge druge aktivnosti koje zahtevaju orijentaciju u gestualnom prostoru.

Objektivni Prostor

Potom prelazimo na objektivni prostor, koji je velik, složen i izazovan za svako dete jer sa sobom donosi realnost. Ovaj prostor se otkriva najduže. Najpre dete osvešćuje samo neposredan prostor, a sa sazrevanjem inteligencije, oko 8. godine, počinje da osvešćuje i prostor koji ne doseže svojim čulima (npr. navodi i prostor iznad plafona sobe odnosno tavan, krov, pa nebo i  tako dalje).

Pored odnosa GORE-DOLE, NAPRED-NAZAD, LEVO-DESNO, ovde ubrajamo i usvajanje predloga  NA, U, ISPRED, IZA, IZMEĐU i druge. Kod dece sa teškoćama u razvoju usvajanje ovih prostornih odnosa može predstavljati problem, pa je potrebno omogućiti im različita iskustva na osnovu kojih će usvajanje ići lakše. Dakle, da zaključimo dete prvo mora da doživi sebe i svoje delove tela, a nakon toga prenosimo sve u prostor i sticanjem novih iskustava nastavljamo učenje.

Ukoliko primetite odstupanja i kašnjenje u razvoju kod Vašeg deteta, javite se na vreme, a naši reedukatori psihomotorike će odraditi procenu i, ukoliko ima potrebe za uključivanjem u tretman, prilagoditi program potrebama Vašeg deteta.