Tretman Senzorne Integracije

Senzorna integracija je proces primanja i obrade informacija iz spoljašnje sredine, u  našem mozgu, a zatim njihovo slanje do naših čula. Kada su sva detetova čula integrisana prijem ovih informacija je u skladu sa detetovim razvojem , a samim tim funkcionisanje i ponašanje deteta nije otežano. Ukoliko detetova čula nisu integrisana dete postaje preosetljivo ili nedovoljno osetljivo. Ukratko, tretman senzorne integracije predstavlja stimulaciju čula i njihovu integraciju u fukcionalnu celinu. Tretman senzorne integracije je jedna od usluga Fido centra. Ovu vrstu tretmana sprovodi sertifikovani terapeut senzorne integracije. Da bi smo otpočeli sa adekvatnim tretmanom neophodno je najpre uraditi detaljnu procenu, nakon koje naši terapeuti naprave senzorni profil svakog deteta. Senzorni profil je prilagođen čulnim potrebama svakog deteta. Tretman je strogo individualan, traje 45 minuta i odvija se u senzorno prilagođenom prostoru. Nakon svakog tretmana roditelj dobije usmeni izveštaj o proteklom času i smernice kako da pristupi detetu kod kuće na senzorno adekvatan način. Jer naš glavni cilj nije “senzorna dijeta”, nego senzorni način života deteta.  Na tretmanu dete je izloženo različitim podražajima koji mu pomažu u poboljšanju senzornog procesiranja i samoregulaciji, a samim tim i boljem funkcionisanju u svakodnevnim aktivnostima.

Kakvo ponašanje ispoljavaju deca sa poremećajem senzorne integracija?

Ova deca imaju česte promene raspoloženja, mogu lako da se uznemire bez neke ”posebne” situacije koja bi npr. nas uznemirila, smeta im odeća (materijal, etiketa, šav, čarape), ne vole da se kupaju, brišu peškirom, seku nokte, peru kosu, zube, šišaju, češljaju, ne vole kad su im prljave ili mokre ruke, smeta im ili prija pesak, blato, voda, tvrdo, meko, oštro, ljigavo, jaka svetla, jaki mirisi, jaki i neobični zvuci, prijaju im ili im smetaju grubi dodiri, zagrljaji, vole senzacije u vidu ljuljanja, vrtenja, provlačenja, bacanja, skakanja, udaranja u nekog/nešto, prevrtanja, guranja, vrpoljenja, imaju problem sa koordinacijom i ravnotežom, nespretni su, teže usvavajaju nove motoričke zadatke, teže prate intrukcije pogotovo višestepene…

Kada se počinje sa tretmanom senzorne integracije?

Tretmane počinjemo onda kada se detaljnom procenom utvrdi da postoji senzorna disfunkcija. Procenu obavlja stručno lice, a kvalitetno odrađena procena je važan preduslov za uspešnost terapije. Senzorna integracija je proces koji počinje još pre rođenja deteta, dok je dete u stomaku. Iz tog razloga ukoliko primetite senzorna odstupanja najbolje je da se odmah javite kako bi se što ranije moglo otpročeti sa adekvatnim tretmanom. Senzorna integracija se razvija najintenzivnije u prvih 7 godina života deteta.